Buna ziua, scuzati ca va deranjez. Nu e o intrebare. Nici o rugaminte. E o afirmatie.
Azi, in HornyBaciu (cum ii zice nea Stefan Hornbach-ului), o doamna impingea un carucior de cumparaturi si casca gura ptin rafturi. Ocazie cu care mi-a dat la gioale cu caruciorul. Si a spus imediat: "Va cer mii de scuze!". Si am raspuns instantaneu, fara sa ma gandesc: "De unde mii?! Am trei. Va pot oferi doua dintre ele." S-a uitat prin mine si a plecat mai departe. Dupa care mi-a picat inca un raspuns la fel de fara sens ca si "cererea" ei si la fel de folosit: "Nu am nicio scuza! Nu va pot ajuta...". Si de ce sunt totdeauna scuze? De ce plural? O greseala, o scuza!
Faina limba noastra la capitolul scuze...
Scuze de deranj, cum ziceam. Oferite, nu cerute. 3.
Paaaaa
Sa încep ca și tine... îmi cer scuze de deranj, dar bat la ușa dmvs de 3 ori poate va veți deschide urechile și ma veți auzi.
RăspundețiȘtergereAm să încep prin ați explica de ce se folosește la plural și nu la singular: " îmi cer scuze " O scuza nu e de ajuns pentru greșeala comisa. În semn de respect și cu părere de rău îți ceri de mai multe ori scuze, sperând sa primești iertarea faptelor tale.
Azi.. a devenit o obișnuita, și-a pierdut din valoare... am devenit superficiali.
Doamna din supermarket a greșit, nu trebuia sa folosească acea expresie. " Îmi cer mii de scuze" este o expresie un pic exagerata care arata ca îți pare foarte rău. Și este folosita în fapte mai greve decât lovirea căruciorului tău. Ar fi trebuit sa spună un simplu " scuzați-mă. ..sau iertati-ma", dar ea din obișnuită a folosit o expresie care nu își avea locul intre voi doi... pt ca nu se întâmplase nimic grav. Cel puțin asta am înțeles din relatarea ta. Dacă ea ar ți-ar fi răsturnat coșul. ..ar fi fost cu totul și cu totul altceva.
Retrăgându-ma ...șoptesc "îmi cer mii de scuze" pentru timpul răpit. Timpul înseamnă bani, iar banii ajuta la cumpărarea produselor din supermarket care duc la ciocnirea cărucioarelor...