marți, 10 aprilie 2012

Daca-l(o) iubesti, ofera-i libertatea

Se spune des chestia asta despre un imposibil partener de cuplu, cand lucrurile  merg atat de prost si cel care iubeste si reda liberatea e... evident pe nicaieri si atunci isi gaseste scuza asta. :) Un sirop la fel de penibil ca mai toate replicile gen telenovela. Daca iubesti, LUPTI pentru ceea ce iubesti. Daca oferi libertatea, renunti, pur si simplu. Si te ascunzi in spatele unei ziceri cu iz de altruism bovin. Marile povesti de iubire ale omenirii nu s-au terminat in despartiri decente, demne, altruiste, cu o spoiala de nobil de tara care da liber iobagilor duminica dupa slujba. Daca e vorba de o iubire, atunci te bati pentru ea, mori pentru ea, faci dracu' ceva, nu te pui in cur si te uiti la stele mangaindu-te pe sfarcuri si meditand la cat de bun si iubitor esti... Ma rog. Probabil ca e iubirea aia de ghinionist cand oricum n-ai nicio sansa si iti zici fara sa constientizezi asta ca mai bine te scoti si eviti o disonanta cognitiva. Si ii oferi libertatea.


Dar nu despre asta vroiam sa scriu. Nu iubim doar persoane de sex opus, de varsta decent de apropiata (din punct de vedere al normelor sociale) si cu care ne dorim sa formam un cuplu sau doar sa ne futem. Iti poti iubi parintii, prietenii, copiii... Si cu ei se poate pune problema sa le acorzi libertatea pentru ca ii iubesti? :) Parca nu mai suna la fel... I rest my case. Adica imi odihnesc cutia.


Si trec la subiect. Scurt si la obiect! :) Am crezut ca daca le acord libertatea unei vieti posibil mai bune unor persoane pe care le iubesc, fac ceva...bun. Si nu e asa! O sa lupt.


Dixit!

3 comentarii:

  1. Ipse Dixit!foarte decis pe final...merge cu "vorba de duh" a lui Che Guevara -cine luptă poate pierde, însă cine nu luptă a pierdut deja- Desigur,cuvinte revoluționare,si nimeni nu declanșează revoluții din iubire..lipsește cauza nobilă în ambele situații....restul e patimă! Nu tratez superficial problema, înțeleg..când iubești cu adevărat ”lupți”..adik nu lupți(ca nu e cazul)cică discuți,te transformi, prezinți variante și variațiuni..pe scurt răsucești hârtia igienică si pe față și pe dos(așa, la compromis:)) și încerci să nu te murdărești de ciocolax prea tare. În rest numai de bine..săptămâna asta cică se poartă patima,apoi o înecăm în vin!

    RăspundețiȘtergere
  2. Iar subiectul asta...cine ti l-a ridicat la fileu? E preferatul unui psiholog renumit intre noi doi:). E ca si cum aveai sclav, dar ai inceput sa-l iubesti si ii acorzi libertatea, ca pe un dar. O avea, pe ea libertatea, iar daca n-o mai are inseamna ca a renuntat benevol la ea, deci mucles, fara lacrimi si scene gretoase. O vrea inapoi, pe ea, libertatea? Ok, deci adio si n-am cuvinte. Faza cu acordarea libertatii pare sa confere partenerului excesiv de multe drepturi asupra ta, nu crezi? Iar eu...o egoista, recunosc, nu abdic de la nimic din ce mi-ar putea face placere. Si, daca asta contravine libertatilor celuilalt, ce ne facem? Ne batem! Pe Libertate! Vive la Liberte, vive l'amour eternelle!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce s-a intamplat in viata ta ca sa scrii un asemena articol?
    Cred ca erai tulburat sufleteste, ca sa ma exprim asa.

    Iubirea de multe ori inseamna sacrifiu si compromis. Iubirea nu e egoista, ea ar trebui sa fie pura, sa reprezinte lumina pentru cei din jur. Dar din nefericire primul lucru pe care il facem cand incepem sa iubim e sa devenim egoisti. Incercam sa tinem partenerul langa noi prin orice mijloace mai mult sau mai putin ortodoxe. De ce? pt ca avem impresia ca persoana "menita" noua reprezinta oxigenul si fara ea ne uscam, pierim. Nu poti tine pe cineva langa tine care nu are aceleasi sentimente pentru tine. Sau o poti face, dar cu ce pret? propunandu-i un compromis... eu iti ofer x, y daca tu accepti... De multe ori femeia accepta. Dar respectul ei pt tine scade, sentimentele la fel.
    Iubesti cu adevarat cand ai puterea sa renunti. Cand realizezi ca acelei persoane ii este mai bine daca nu e langa tine.

    Normal ca tb sa lupti, sa te zbati ca sa incerci sa schimbi mersul lucrurilor. Dar cand ajugi in punctul de ati pierde respectul de sine, cand te umilesti si vezi ca totul a fost in zadar.. nu e mai bine sa te opresti? Ce poti face daca cealalta persoana nu te poate iubi? Inima ei nu iti poate fi data. Sa ajunga sa se uite la tine cu dispret si sa iti intoarca spatele de fiecare data cand incerci sa o contactezi?

    E foarte greu sa reinvii o relatie. De ce? pentru ca in minte ii sunt intiparite cuvinte care au sfaramat pahare, iar cioburile au intrat adanc in carne. Sentimentele s-au schimbat, situatia e alta, anii trec,iar iubirea se transforma. Nu mai e nebunia de la inceput. Iar daca nu exista respectul, prietenia ce sa aduci inapoi? Daca actul se semneaza cata vreme crezi ca rezista? Frustrarile din nou apar, urmaoarele certuri vor fi violente pline de cuvinte amare care ranesc si duc inevitabil la o alta despartire.

    Iar iubirea fata de parinti, copii, prieteni e foarte diferita de iubirea pe care o simti fata de o femeie respectiv un barbat. Si da cand iubesti trebuie sa le oferi libertate atat parintilor, cat si copiilor. Libertatea de a fi ei insisi, libertatea de a gresi si de asi urma un drum propriu in viata chiar daca tu stii ca ei gresesc. Libertatea de a alege. Nu poti sa tii un copil in cusca daca el vrea sa fuga. Din iubire pentru el il lasi sa plece. Il eliberezi, nu il poti cuprinde cu aripile tale protectoare toata viata. Asta e valabil si pentru prieteni. Oricat te doare trebuie sa il lasi daca el asta vrea sa faca. Nu poti sa intervii, nu poti sa il faci sa auda daca el e surd.

    (Cand doresti doar sa te culci cu o persoana deoarece doar corpul tau tanjeste dupa o asemenea apropiere inseamna ca acolo nu e dragoste. Nu exista iubire ci doar o energie acumulata care doreste sa fie eliberata. "Nu iubim doar persoane de sex opus, de varsta decent de apropiata (din punct de vedere al normelor sociale) si cu care ne dorim sa formam un cuplu sau doar sa ne futem" Daca vrei sa ai numai parte de sex cu o anumita persoana asta inseamna ca nu o iubesti. Dupa ce parasesti patul iti poti relua activitatea de zi cu zi nestingherit.)

    Nu poti sa pui egal intre dragostea pentru un parinte, copil si o femeie straina/ un barbat.
    Sunt sentimente diferite, de intensitati diferite.
    Iubirea e cel mai complex sentiment.

    Cand poti sa depasesti bariera si sa vrei mai presus de tine binele celuilat atunci inseamna ca iubesti! inseamna ca dorinta s-a transformat in dragoste.

    RăspundețiȘtergere