vineri, 28 aprilie 2017

Despre scuze

Buna ziua, scuzati ca va deranjez. Nu e o intrebare. Nici o rugaminte. E o afirmatie.

Azi, in HornyBaciu (cum ii zice nea Stefan Hornbach-ului), o doamna impingea un carucior de cumparaturi si casca gura ptin rafturi. Ocazie cu care mi-a dat la gioale cu caruciorul. Si a spus imediat: "Va cer mii de scuze!". Si am raspuns instantaneu, fara sa ma gandesc: "De unde mii?! Am trei. Va pot oferi doua dintre ele." S-a uitat prin mine si a plecat mai departe. Dupa care mi-a picat inca un raspuns la fel de fara sens ca si "cererea" ei si la fel de folosit: "Nu am nicio scuza! Nu va pot ajuta...". Si de ce sunt totdeauna scuze? De ce plural? O greseala, o scuza!

Faina limba noastra la capitolul scuze...

Scuze de deranj, cum ziceam. Oferite, nu cerute. 3.

Paaaaa


Un comentariu:

 1. Sa încep ca și tine... îmi cer scuze de deranj, dar bat la ușa dmvs de 3 ori poate va veți deschide urechile și ma veți auzi.

  Am să încep prin ați explica de ce se folosește la plural și nu la singular: " îmi cer scuze " O scuza nu e de ajuns pentru greșeala comisa. În semn de respect și cu părere de rău îți ceri de mai multe ori scuze, sperând sa primești iertarea faptelor tale.
  Azi.. a devenit o obișnuita, și-a pierdut din valoare... am devenit superficiali.

  Doamna din supermarket a greșit, nu trebuia sa folosească acea expresie. " Îmi cer mii de scuze" este o expresie un pic exagerata care arata ca îți pare foarte rău. Și este folosita în fapte mai greve decât lovirea căruciorului tău. Ar fi trebuit sa spună un simplu " scuzați-mă. ..sau iertati-ma", dar ea din obișnuită a folosit o expresie care nu își avea locul intre voi doi... pt ca nu se întâmplase nimic grav. Cel puțin asta am înțeles din relatarea ta. Dacă ea ar ți-ar fi răsturnat coșul. ..ar fi fost cu totul și cu totul altceva.

  Retrăgându-ma ...șoptesc "îmi cer mii de scuze" pentru timpul răpit. Timpul înseamnă bani, iar banii ajuta la cumpărarea produselor din supermarket care duc la ciocnirea cărucioarelor...

  RăspundețiȘtergere