miercuri, 18 ianuarie 2012

An-alfabe-tena 3

Neatza, ce mass media mele!


Cica mass media e plural, de unde si salutul... Deci Antena 3. Nu comentez simpatiile si antipatiile politice ale posturilor tv, ca ar insemna sa imi bat singur cuie in talpa si cartuse goale de Marlboro in genunchi (Sven Hasel avea un hobby cu cartusele - de pusca, that is - batute in genunchi). Doar ca a luat focul acoperisul unei biserici in comuna Vad (satul Cetani, mai exact) din judetul Cluj si cei de la Antena 3, in fraza initiala a stirii, care ar trebui sa contina ideea de baza, urmata de reportajul in sine, au zis: acoperisul bisericii a luat foc datorita faptului ca o grinda de lemn era prea aproape de hornul sobei. N-am pretentia de citat, dar DATORITA, GRINDA si HORNUL, in ordinea logica mentionata mai sus, sunt corecte.


Sa ne aberam! Exista doua componente de analizat: cea semantica si cea logica. 


Cea semantica se rezolva simplu, sec si cu doi scuipati in fruntea editorului (sau cine scrie/corecteaza textele astea): DATORITA (impreuna cu fratii lui, MULTUMITA si GRATIE) se foloseste in situatia in care rezultatul povestii este unul POZITIV. Altfel, se zice DIN CAUZA! Un incendiu la o biserica e de rau, cu exceptia situatiei in care faci vreun purcel la protap pe acoperisul lacasului in discutie.Doi scuipati in frunte, esti corigent, ne vedem la toamna! Doi scuipati = corigenta, conform ideii lui nosyjosy, ca sa priceapa si jmekerii de cartier ca e nasol daca esti corigent...


Cea logica prezinta umflaturi si necesita, probabil, un doctorat in toate stiintele cu bonus un membership in Academia Romana, sectia constructii si instalatii. Pentru ca o grinda de lemn sa fie prea aproape de horn, propunerea mea de desfasurare a fazelor de constructie a unei bisericii este urmatoarea:
- se ia o bucata de teren fara sarcini, cat de cat dreapta si, eventual, cu loc suficient si pentru un cimitir, se imprejmuieste, se sfinteste preventiv pentru eliberarea de vicii ascunse, procese ulterioare, mostenitori si alte manevre diavolesti si se face o fundatie.
- masurand cu pasul, sfoara si o scandura dreapta, se traseaza locul sobei in viitoarea biserica.
- se cheama un sobar autorizat sau cel putin cunoscut prin partea locului, cu referinte solide si pe cat posibil supraterane (pentru a evita asocierea cu focurile Iadului) si se construieste o soba de teracota solida, cu decoratiuni cu ingerasi si diversi sfinti de rang inferior, eficienta energetic si cu burlan zincat sau, in cel mai rau caz, dat cu pensula cu asa numitul bronz (pe stil vechi).
- se sfinteste soba la primul foc facut in ea. In functie de rangul bisericii si de ierarhii si prelatii prezenti, se ingroapa pe la colturi bucatele de moaste si se dantuieste in jurul focului cu fum iesind din posetutele maestrilor de ceremonii (recte cadelnite), intr-o combinatie de ritual crestin si pagan...
- se construieste biserica (in sfarsit...), avand grija ca grinzile de lemn sa nu fie prea aproape de burlanul anterior ridicat semet ca o turla in mijlocul satului.
- restul nu mai conteaza, cel putin dpdv al analizei noastre.


Stire draga, rusine cui te-a scris! Si te-a corectat... Deci cum as putea eu, in cazul in care as vrea sa ma fac editor, sa ma inscriu la Academia Media sau cum se cheama institutia aia care se presupune ca ar face din mine un profesionist?!


Dixit!

10 comentarii:

  1. ba, nu ca-s lua partea unei televizuini, dar fiind vorba despre o biserica, poti interpreta rezultatul ca fiind unul pozitiv. adica mai da-i si-nspre genitalele mele. si daca vrei sa afli si de ce, na d-aci: http://christianity.about.com/od/easter/a/7-Proofs-Of-The-Resurrection.htm?nl=1

    RăspundețiȘtergere
  2. @yokko: Daca scrii ca-s, scrie si d-ai Iti zice Lebreanu cati scuipati meriti...ca tot suntem la capitolul scuipati de pedeapsa:D

    RăspundețiȘtergere
  3. @Lebreanu: mass-media e plural, nu si cultural, ca de aia se cheama mass, ca sa fie pentru ei, aia cu scuipatii in frunte. Mai avem si personalitati precum fiica intaiului marinar fara flota, care ar putea crede ca mass-media e contra ei, daca se exprima altfel. Ita: Jos gramatica! Huo!
    P.S.: da ce cauti matale antena?

    RăspundețiȘtergere
  4. lasa ca nu raman corigent. cel putin nu inca :) honest mistake

    RăspundețiȘtergere
  5. abia a inceput semestrul ;) ai timp sa mai pui cativa de sapteoptnoua langa doiu' asta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mai amanam pana in februarie, ca am cizma noua...de gips, si nu cadreaza :D

      Ștergere
  6. @iozefina bagareatza: honlain hantena tri, noaptea la 3, ca ma trezisem si nu reuseam sa adorm... televizor n-am, in continuare, de juma' de an...

    RăspundețiȘtergere
  7. cum adica n-ai televizor in continuare de jumate de an? si de cat timp n-ai televizor de jumate de an?

    RăspundețiȘtergere
  8. Anul este noua unitate de masura a diagonalei la televizoare. 1 an = 60 de inchi, inventata de mine. deci n-am tv cu diagonala de 30 de inchi. e drept ca n-am nici de alta diagonala... si toate astea, de vreo 6 luni. Si avand in vedere ca anul are 12 luni, o luna = 5 inchi. Deci n-am televizor de 30 de inchi... E clar?!

    RăspundețiȘtergere